Најчесто поставувани прашања

Што се прашувате за нашите услуги...

Центар за повици

+389 70 503 490

Контакт преку Интернет

Најчесто поставувани прашања

(FAQ)

1. Што е трансплантација на коса?

Тоа е процес на пренесување на здрави фоликули на косата во области каде фоликулот на косата повеќе не е активен и каде што се јавува ќелавост, со помош на микрохируршки методи. Тоа е природно и трајно решение. При трансплантација на коса, здравата коса на пациентот се пресадува на истуреното место. Се планира и се спроведува целосно индивидуално. Фоликулите на косата кои се отпорни на опаѓање, обично во тилот на пациентот, се собираат и се трансплантираат во каналите отворени во деловите кои се разредуваат или целосно опаѓаат. Цел; Тоа е да се даде постојан влакнест изглед на природен начин што нема да биде очигледен кога садењето ќе се изврши во пределот на главата.

2. Колку часа се потребни за трансплантација на коса?

Процесот на трансплантација на коса во просек трае околу 6-8 часа. Овој период варира во зависност од техниката што се користи и бројот на графтови.

3. Дали чувствувам болки при трансплантација на коса?

Трансплантацијата на коса е операција која се изведува под локална анестезија. Со новите технолошки методи болките не се чувствуваат.

4. Дали трансплантација на коса е конечното решение?

90% успех е постигнат во операциите за трансплантација на коса со најновата технологија во развој. Можете да ја зголемите трајноста на вашата коса со следење на точките на кои треба да се обрне внимание по процесот на трансплантација на коса и со заштита на вашата коса.

5. Дали трансплантираната коса опаѓа?

По нормалниот процес на опаѓање по трансплантацијата на коса, ризикот од опаѓање на трансплантираната коса речиси и да не постои. Причината за тоа е што фоликулите на косата земени од коренот на тилот и под увото се отпорни на опаѓање.

6. Како се направи трансплантација на коса?

Процесот на трансплантација на коса започнува со анализите направени на денот на постапката. Потоа се започнува фазата на планирање и колку графтови треба да се засадат во која површина се пресметува. Потоа, предната линија се одредува со примена на мерењето на златниот сооднос. На пациентот му се дава локална анестезија и операцијата започнува. Благодарение на оваа анестезија, пациентот не чувствува болки за време на операцијата. Планираната количина на графт се собира од донаторската област. Потоа се отвораат каналите каде што ќе се садат корените. На крајот, земените графтови се ставаат во каналите и процесот на трансплантација на коса е завршен.

7. Што треба да се земе предвид по трансплантација на коса?

Површината за садење не треба да биде под никаков притисок или удар. Првиот месец се забранети активности како фризерски услуги, солариум, пливање, сауна, турска бања и спорт. Не треба да бидете во многу топли и ладни средини. Трансплантираното место не треба да дојде во контакт со вода во текот на денот на постапката. Алкохол не треба да се консумира во текот на првата недела.

8. Дали секоја трансплантација на коса е успешна?

Дали операциите за трансплантација на коса ќе резултираат со успешен исход зависи од многу фактори. Сепак, многу од овие фактори можат позитивно да се променат благодарение на вашите внимателни и чувствителни избори. Изборот на професионален лекар и центар за трансплантација на коса, состојбата на донорската област, зачестеноста на косата, нивото на опаѓање, техниката за трансплантација на коса и времето на чекање на фоликулите на косата се факторите кои влијаат на успехот.

9. Кој е најдобриот метод за трансплантација на коса?

Најдобриот метод за трансплантација на коса варира во зависност од личноста. FUE или DHI, која метода е подобра и која треба да се примени е ситуација за која лекарот треба да одлучи само при прегледот, според пациентот и состојбата на косата на пациентот.

10. Што е DHI трансплантација на коса?

Методот DHI, наречен трансплантација на небричена коса, е метод на трансплантација без отворање на канали. Неговата најголема предност е што нуди густа и природна трансплантација на коса со фокусирање на просторот помеѓу влакната без да ја оштети постоечката коса. Во овој процес, поставувањето и жлебот се случуваат истовремено. Графтовите се ставаат еден по еден во пенкалата за имплантација во согласност со дебелината на графтот и се трансплантираат во согласност со природните излезни агли на косата. На овој начин се заштитува постоечката коса и се завршува процесот на трансплантација.

11. Што е FUE трансплантација на коса?

Тоа е метода во која фоликулите на косата се земаат еден по еден со микромотори со специјални врвови под локална анестезија и се ставаат во области со ќелавост, земајќи го предвид природниот агол и насока на раст на косата. FUE е најкористена техника за трансплантација на коса во која косата се зема една по една од пределот на тилот и се пресадува една по една со методот на отворање на канал. Благодарение на брзиот напредок на техниката FUE, интензивната трансплантација на коса се изведува во еднодневна сесија.

12. Што е метода на САФИР FUE?

Можно е да се стекне поприроден изглед во овој процес, што се прави со врв од сафир. Трансплантацијата на коса од сафир се врши со засадување на фоликулите на косата земени од донорската област еден по еден во засеците во форма на V, отворени со сечила со врвови од сафир до областа што треба да се пресади. Трансплантацијата на коса со сафир се изведува слично како и традиционалната трансплантација на FUE. Разликата помеѓу двете е сечилото што се користи во фазата на канализирање. Додека челичните сечила се користат во традиционалниот метод FUE, техниката Сафир FUE користи сечила од сафир како што сугерира името.

13. Може ли да го користам сертификатот за гаранција во сите филијали?

Гарантниот сертификат можете да го користите во сите наши филијали ширум светот.

14. Колку е цената на трансплантација на коса?

Надоместоците за трансплантација на коса зависат од бројот на графтови што треба да се пресадат и колку сесии се потребни за да се покрие областа што треба да се пресади.

15. Дали е можна трансплантација на коса за жени?

Жените можат да направат трансплантација на коса. Прашањето што треба да се разгледа овде се видовите на опаѓање на коса. Операциите за трансплантација на коса даваат успешни резултати кај жените кои доживуваат трајно опаѓање на косата. Методот DHI повеќе го претпочитаат жените бидејќи обезбедува трансплантација на коса без бричење.

16. Што е трансплантација на коса во темето (горната област)?

Регионот на круната Vertex, кој има посебно значење во трансплантацијата на коса, значи трансплантација на коса во темето (горната област). Со техниката FUE сафир се следи аголот на раст на влакната во пределот на круната и се врши сеидба.

17. Дали има негативни ефекти од трансплантација на коса?

Доколку се почитуваат препораките по садењето, потоа не се забележуваат негативни ефекти. Оток и чешање во донорската област се вообичаените несакани ефекти кои може да се забележат по операцијата.

18. Од кои делови на телото се земаат корените при трансплантација на коса?

Кај некои луѓе со интензивно опаѓање на косата, може да нема доволно густина на косата во тилот на главата/донорската област за саканата количина на графтови. Во овој момент се применува методот на трансплантација на влакна на телото. Во овој метод, трансплантацијата се врши со корени земени од градите, тилот и брадата на лицето.

19. Кога почнува косата да расте по трансплантацијата?

По трансплантацијата на коса мора да помине одреден период за да расте косата. По шок загубата која се јавува по 1-2 месеци, косата повторно почнува да расте по 3-4 месеци. На крајот од четири месеци, стапката на раст на косата е во просек околу 30-40%. После тоа, растот на косата се забрзува во првите 6 месеци. На 5 и 6 месеци, должината на косата достигнува 1-2 сантиметри. Трансплантираната коса ја враќа својата природна структура на крајот од приближно 1 година.

20. Зошто е важна предната линија на косата?

Најважната точка за трансплантираната коса да изгледа природно е планирањето на предната линија на косата. Дизајнот на косата, кој е многу важен при трансплантација на коса, варира од личност до личност. Поради меѓучовечките разлики во обликот на лицето, не може да се примени стандардно мерење. Други променливи што треба да се земат предвид при дизајнирање на предната линија на косата; анатомска структура на главата, возраст на личноста и количина на графт.

21. Кој е “златниот сооднос” при трансплантација на коса?

Една од најважните карактеристики на успешна трансплантација на коса е предната линија на косата, правилното планирање на нејзиниот изглед како кај природната коса. Затоа, локацијата и обликот на предната линија на косата треба правилно да се одредат. Во оваа точка на природност, се користи златниот сооднос.

22. Кога ќе се вратам на моето секојдневние по трансплантацијата на коса?

Со најновите технолошки методи кои се користат при трансплантација на коса, пациентите можат да се вратат на секојдневниот живот во рок од 1-2 дена по операцијата.

23. Како се направи трансплантација на брада?

Трансплантацијата на брада се врши со пресадување на фоликулите на косата кои вообичаено се пренесуваат од различен дел од телото, како што е трансплантација на коса, во областа каде што ќе се засади брадата. Трансплантацијата на брада може да се направи за да се постигнат успешни резултати дури и кај луѓе кои никогаш не пуштиле брада.

24. Како се направи трансплантација на веѓи?

Како и во операциите за трансплантација на коса, некои методи на анестезија се применуваат во операциите за трансплантација на веѓи. Додека локалната анестезија се применува во процедурите за трансплантација на веѓи, седацијата се применува кај пациенти кои се плашат од игли. Благодарение на седацијата и локалната анестезија, нема болка или чувство на болка.

25. Што е ласерски третман на коса?

Ласерскиот третман за коса е квалитетна опција за нега на коса која поддржува поздрав проток на крв до ослабените фоликули на косата. Аплицирањето со ласер за коса се врши со машини со најнова технологија. Ласерот за коса применет од експерти во оваа област ја зајакнува вашата ослабена и истенчена коса.

26. Што е протетска коса?

Протетската коса е нехируршка процедура која се применува на луѓе кои имаат целосно изгубена коса. Постапката се изведува со лепење на протетската коса на скалпот на лицето. Најважната точка во овој процес е правилно да се изврши мерењето. За време на мерењето се одредуваат отпуштените или ретките површини на косата. Се создава шаблонот на косата на областа каде што ќе се нанесе протетската коса. Својствата на протетската коса се одредуваат според карактеристиките на косата што треба да се земе од лицето. Се состои целосно од вистинска коса.

27. Што е трансплантација на мустаќи?

Тоа е процес на садење или пресадување на влакната пренесени од донорската област во областа на мустаќите со методот на трансплантација на коса FUE, според густината или обликот на мустаќите за мажи над 24 години. Тоа е слично на трансплантација на коса. Меѓутоа, бидејќи се работи за процедура која се изведува на пределот на лицето, таа е почувствителна операција од трансплантацијата на коса. Со локална анестезија на усната пред операцијата, не се чувствува болка за време на операцијата. Периодот на опоравување по трансплантацијата на мустаќи е приближно 15 дена.

28. Што е трансплантација на трепки?

Доколку не е вродено или поради некои причини, може да се пресадат трепки. Нема хируршка лузна во трансплантацијата на трепките со методот FUE. Во принцип, трансплантацијата на трепките се прави во рок од 1-2 часа. Периодот на опоравување е околу 1 недела.

Можете да контактирате со нашите претставници за повеќе прашања…

https://www.vatanmed.com/wp-content/uploads/2022/04/sinanyolsal.png
https://www.vatanmed.com/wp-content/uploads/2022/05/RESIM-1-KADROMUZ.png

НАШИТЕ ПРИВИЛЕГИИ

Нашиот стручен персонал

Нашиот стручен турски тим се состои од искусен кадар во нивниот професионален бизнис.

Нашите здравствени консултанти

Нашите стручни здравствени консултанти ве придружуваат за какви било прашања што може да ги имате пред и по процедурата.

Нашиот сертификат за гаранција
Ние стоиме зад сите трансакции со нашиот Сертификат за гаранција кој важи во сите филијали.
18 години искуство
Постојано работиме за да ви обезбедиме најдобра услуга со нашето 18 годишно корпоративно искуство.